Spaniel ceļā uz Antverpeni

25 Jul 2022 by Ivo Ivanovs

16. Jūlijā vakarā sagaidām kapteini Ivo Harlingenas ostā un gatavojamies iziet no Harlingenas jau 17. Jūlijā rītā pirms lielo burinieku parādes. Citu kuģu kompānijā pa iekšzemes ūdeņiem dodamies uz ostas pilsētiņu Einkhuizen. Saprotot, ka turpmākais ceļš ir draudīgi sekls, kapteinis Ivo rācijā lūdz pēc navigatora, kam pazīstami vietējie ūdeņi. Kas lūdz, tam tiks dots – esam tikko pietauvojušies slūžās, kad pienāk kāds puisis no kuģa Urania un piedāvā ar mums burāt līdz nākamajai ostai. Ar lielāko prieku uzņemam viņu jahtā un drīz vien iegrimstam jaukās sarunās un pusdienu recepšu apspriešanā, palaižot garām signālu, ka sākas ūdens līmeņa pazemināšanās. Te pēkšņi – redzam, ka fenderi sāk slīdēt uz augšu jo Spaniel sāk spiesties pie malas. Esam aizmirsuši atlaist ahtera galu un ūdens līmenim slūžās krītoties, un Spaniel ahteris sāk uzkārties! Par laimi komanda ātri reaģē, atlaiž galus un mēs ar nelielu plunkšķi piezemējamies uz ūdens. Pusdienu gatavošana var atsākties.
Tālāk nesteidzīgi virzāmies uz Einkhuizen, visu laiku tramīgi vērojot pīkstošo dziļuma rādītāju – vidēji dziļumi šajos ūdeņos ir no 0,2 – 0,7m zem Spaniel ķīļa. Taču mūsu navigators Makss ir lielisks atbalsts un izvada Spaniel pa sēkļu līkločiem, pārliecināts, ka mēs tiksim cauri un seklāk nepaliks, vienlaikus spēlējot šahu ar Sergeju. Šī ir tikai viena no daudzām Sergeja šaha spēlēm, kurām komanda ar aizturētu elpu seko līdzi.
Mazajā ostiņā pēc nelielas buru parādes pietauvojamies, dodamies ciemos uz kuģi Urania un sākam kalt plānus nākamajām dienām. Pa to laiku Zīle, Artis un Kaspars – ā, nē, Kristaps – sadraudzējušies ar kuģi Loa un dodas kāpt mastā. Vakaru Einkhusenas ostā pavadām mierīgi sagatavojoties nākamajām dienām, jo vēl īsti nezinām, kur un kad piestāsim tālākajā ceļā uz Antverpeni.
18. Jūlijā piedzīvojam sen neredzētu notikumu – crew exchange – Zīle pavada dienu ar mūsu jaunajiem draugiem Urania. Pilnīgs spogulis – burāšana pilnīgi nesanāk, doties komanda izbauda peldēšanos fendera galā. Vakarā četru kuģu kompānijā – Spaniel, Urania, Swan un Jollie Brise – noenkurojamies Marker Wadden arhipelāgā. Vakars tiek vadīts draudzīgās sarunās un atsvaidzinošās peldēs, vijoles pavadībā mācāmies īru tautas dejas, tiek atklāti apslēptie talanti – Zīles riešanas skaņu atdarināšana un Sergeja vijoles spēle.
19. Jūlijā rīts pienāk atsvaidzinošs un daudz sološs, uzvelkam buras un ar brīnišķīgām brokastu pankūkām vēderā dodamies ceļā. Tomēr pavisam drīz kļūst smacīgi karsts un vējš rimst, kļūst skaidrs – nekāda burāšana nespīd, pusdienlaikā jau ar motoru sasniedzam Amsterdamu, izejam cauri vēl vienām slūžām un nepiestājot ejam tālāk. Pamājam Amsterdamai ardievas un steidzam uz jūru, cerībā uz vēju.
Izejot jūrā, gar Nīderlandes piekrasti burājam Antverpenes virzienā. Pūš patīkams sānu vējš un ir lieliska iespēja zaļajai komandai nostiprināt prasmes mierīgos apstākļos pirms otrā sacensību posma.
Vakarā piestājam Hāgā, bet nakts vidū, bēgot no nerimstošā karstuma, ieskrienam jūras atspirdzinošajos viļņos nopeldēties. Šļakatu cīņās Artūrs ar Sofiju uz pleciem pārliecinoši sakauj Zīles un Sergeja komandu, nogāžot abus ūdenī, taču visi ir laimīgi atvēsinājušies.
20. jūlija rītā pēc komandas apspriedes gandrīz vienbalsīgi nolemjam doties jūrā burāt. Tur mūs sagaida stiprs pretvējš ar 30 mezglu brāzmām. Traucamies uz Antverpeni, lai paspētu uz vienīgo slūžu atvēršanu 21.jūlijā, tāpēc ejam arī naktī un sasniedzam Antverpenes ostu 21. jūlija agrā rītā.

Uz slūžu atvēršanu jau stājas jahtas un riņķo gar ieeju kā pie starta līnijas. Spriedze kāpj un kuģi cīnās par labāko vietu pie ieejas, slūžu vārti atveras ašākie jau pilnā gaitā nesas uz priekšu, bet … priekšā izrādās tilts, kura operators vēl nav atnācis uz darbu, jo ir taču nacionālā brīvdiena.
Turpinām gaidīt. Beidzot starta signāls tiek dots – tilts ir pacelts – jahtas, visas kā viens, metas slūžās iekšā. Slūžās pietauvojamies blakus dāņu jahtai TARA , un sagaidīšanas eskorta pavadībā ierodamies Antverpenes jahtu ostā. Tālāk programmā paredzēts izbaudīt aizraujošo krasta programmu – no vecpilsētas skatiem un sporta aktivitātēm līdz komandu parādei un ballītei.



Location

2000 Antwerp, Belgium

Comments --

Loading...